Den första maj 1945 startade Östersunds Kortvågsklubb.

Detta som var på ett upprop, som SSA haft,om att återuppta klubbverksamheten efter kriget. En titt i protokollet säger att första mötet besöktes av bara två man, nämligen Melker Jörgensen och Gösta Goode (SM3ES), men redan till det andra mötet mötte sex radiointresserade ungdomar upp.

Den första styrelsen bestod, förutom de två tidigare uppräknade, av Tore Sandén (SM3RA) och K. Aspman (SM3CG). Hösten -46 hade klubben ett 20-tal medlemmar varav 4 LIC HAM. Genom bra relationer med flyget fick man nyttja fina lokaler till telegrafiträning. Lärare var bla telegrafisten Rune Book. Radioteknik studerades under ledning av Tore Sandén. Amatörernas XYL es OW hade vid den här tiden en syjunta som hette "Syklubben Trådlös" !

Under åren 1946-48 gav Sven Granberg SM3WB, som då var verksam i Östersund, ut tidningen SM3XA. Till sommaren 1947 inbjöd klubben till det första större amatörlägret i Sverige "Frösölägret". Lägret samlande ett 30-tal deltagare och man körde UKV och provade "rotary" på kortvågen som då var en nyhet för Sverige. Konditionerna var dåliga, man körde ca: 300 QSO'n och ett 15-tal länder, bla. Sao Paulo i Brasilien och en meteorologisk expedition på Grönland. Lägrets QSL-kort pryddes av Storsjödjuret "The famous Monster of the Great Lake".

Klubbens femårsjubileum uppmärksammades med en utställning under Exponorr-veckan 1950. Man hade bla. SM3ZF sändare från 1923 och moderna Amerikanska sändare och mottagare för 5, 10, 15, 20, 40, och 80 metersbanden av fabrikaten Comander och Hambander.

Medlemsmatrikeln för 1950 upptar 20 licensierade amatörer;


-ZF Karl Svensson -HC Gunnar Eriksson -ES Gösta Goode -DT Lennart Trangius
-AAC Knut Odell -ARE Uno Ericsson -ANG Sören Svedbergh -ABG Rune Book
-AAM Gunnar Norrfors -AKM Gunnar Linderoth -AMM Sven Mattson -APM Stigbjörn Rungne
-ALN Erik Östman -ANK Bertil Strandberg -APK Bror Winberg -ATY Lennart Edström
-AGX Gunnar Göransson -BYD Åke Nylander -BPE Nils Grahn -BHG Thage Nordholm

I början av 1970-talet väcktes den då slumrande klubben till liv och fick namnet "Jemtlands Radio Amatörer". Aktiviteterna och intresset i klubben har genom åren växlat. Klubben har nu 1995 142 medlemmar varav 98 licensierade.

Till klubbens årsmöte den 23 mars, där jubileet uppmärksammades, hade en motion inlämnats med förslag att utnämna SM3AKM Gunnar Linderoth och SM3APM Stigbjörn Rugne till hedersmedlemmar, med motiveringen att de "är, och har under nära ett halvt sekel varit,förebilder för andra radioamatörer. De delar generöst med sig, av sin kunskap och sina erfarenheter, till yngre amatörer". Motionen antogs av årsmötet.

Lördagen den 25 mars firades på restaurang G III. Där kunde man förutom middagen avnjuta en utställning, som med radioutrustning och litteratur speglade olika tidsepoker. 1940-talet representerades med en BC312, -60 talet en HW100 och -90 talet en TS50 och dator loggning.

Lördag den 1 april stod klubben som värd för SM3's distrikts möte, det hade samlat 44 deltagare. Under DL3 -CWE Ove's ledning diskuterades bla. motionerna inför SSA's årsmöte. Under lunchen kunde man kryssa i den traditionella "tipps tolvan" för att få en inteckning i vandringspriset. Tord - EVR vann och kunde bära hem tenn tallriken. Efter förhandlingarna hölls en auktion på HAM-prylar, sedan visades Internet med inriktning på amatörradio. Många tog tillfället att prova själva i Mitthögskolans förnämliga datasal. Några "surfade" till långt ut på kvällen!

Femtio år, ett halvt sekel, det är en lång tid. För att inte klubbens historia ska gå förlorad, har några enskilda medlemmar, i samband med jubileet, deponerat sina handlingar, foton etc. från klubbens tidiga år, i Folkrörelse arkivet (Landsarkivet, Östersund). Många handlingar är i original, men tidningen SM3XA finns endast i kopia, är det någon som har ett original? Det var flera klubbar som 1945 följde SSA's uppmaning och jubilerar följaktligen i år. Se till att klubbens historia skrivs och att inte protokoll och handlingar skingras utan bevaras på ett säkert sätt.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. /Len

 

Klubbinfo

JRA KALENDARIUM

Kalender 2021

 

Kalender 2022

----------------------------

JRAINFO

JRAINFO  maillista

Detaljformation om hur det

fungerar finns här

 

--------------------------------------

AMPRNet

Klubben arbetar med uppbyggnad av AMPRNet i Jämtlands län.

Mer information finns på http://Amprnet.se.

AMPRNet-Z info 2020-02-22

Läs mer...

APRS

Nu är vår APRS station igång med koppling till Internet.

Frekvens: 144.800 MHz

Titta på http://aprs.fi så kommer ni att hitta vilka som är igång just nu.

------------------------------------------------

pi-star repeatern QRV !

DMR och D-Star är aktiverat.

 

Callsign

QTH
SK3JR Brattåsen  
QRG(TX) Shift Status
434.5625 -2 MHz   QRV

 

Stort tack till Micke, SA3BED !

---------------------------------------

Samband

Samband

SI9AM

si9am